Borta bra men hemma bäst

Har blivit en hel del resande för mig i år. En semester i Stockholm, två veckor på Irland med Vili, Amsterdam med Adam och nu senast Barcelona med grythyttegänget. Även om jag älskar att resa och upptäcka nya platser så känns det himla skönt att bara vara hemma nu. Och jag känner att det inte gör något om nästa semesterresa får vänta ett tag. Däremot hade det varit askul om några av mina polare där nere i södern ville komma upp hit och hälsa på, tycker faktiskt att det börjar bli dags nu. Vill ju visa dem hur och var jag bor nu och ta med dem på äventyr i både renskogen och uppe på fjällen. Dessutom måste de ju få uppleva riktig vinter, för sist de var här var det mest kallt, blåsigt och nästintill ingen snö på marken. Så här såg det ut då. 
 
 
Borta bra men hemma bäst - och där med basta.
 
Puss! 

En tur till Amsterdam

Öppnade ögonen "i morse" och insåg att jag sovit bort halva dagen. Men vad gör väl det när man är ledig, och uppenbarligen behövde kroppen få vila. När jag väl kämpat mig upp ur sängen insåg jag att jag inte sett senaste avsnittet av Så mycket bättre, jippiiii! Jag älskar verkligen det programmet. Så jag tände julstjärnan i fönstret, kokade kaffe, gjorde mig en macka med rökt ost och pepparsalami och satte mig ner och grät. Inte för att jag var ledsen, men för att jag alltid blir så berörd av allas livshistorier och musik i programmet. Det blev en väldans härlig "morgon" med andra ord. Nu hörs P4 Norrbotten i högtalarna och jag sitter och bläddrar igenom lite bilder från i sommar. Inser att jag inte lagt upp bilder från Amsterdam någon annanstans än på instagram, så här kommer en hel drös. Varsågoda.
 
Det blir tydligen allt vanligare och populärare att bo i båthus längs kanalerna. Ett smart sätt att öka boytan i stan men tyvärr inte för alla eftersom priserna är rätt rejäla. 
 
Grönt är skönt. 
 
Vi tog en tur till ett enormt grönområde mitt i stan där det kryllade av motionärer i alla åldrar. 
 
Och några trädklättrare. 
 
Sen fortsatte vi till museumområdet i stan. 
 
Här hittade vi alla turister. Ganska trist att det här förmodligen är den mest fotade platsen i en så vacker stad som Amsterdam. 
 
Så himla romantiskt att sitta där med en bra bok och en kopp kaffe. 
 
"De dansande husen" (tror jag i alla fall, fanns många liknande kvarter)
 
Oklart om hon leker med eller försöker skrämma bort de fjuniga grannarna. 
 
Vi tog färjan över till Amsterdam-Noord. 
 
En mångsidig stad med många olika slags siluetter. 
 
Buns till lunch. Denna med fläsksida, lök och rostad kokos. 
 
"Make art not €" - Den norra delen av staden är definitivt värd ett besök, ett fulsnyggt industriområde till stadsdel men med flera guldkorn i restaurang- och cafeväg. 
 
Ikväll väntar spelning med The Magnettes på Cafe Nova i Pajala, ska bli skitkul att se dem spela igen. Dessutom firar de 10 år sen deras första spelning som ägde rum på just samma kafé i Pajala. Coolt.
 
Puss på er! <3

Fuck cancer!

Idag var jag hos barnmorskan och lämnade prov. Ni vet ett sånt där cellprov för livmoderhalscancer. Fantastiskt att vi bor i ett land (eller ja, nu bor ju jag i grannlandet) där man blir kallad till provtagning, bara som en säkerhetsåtgärd. När jag satt där i väntrummet läste jag att cirka 400-500 kvinnor varje år insjuknar i livmoderhalscancer, och att fler än hundra också dör av sjukdomen. Kändes bara ännu mer självklart att lämna in provet, och jag hoppas att andra tänker likadant som jag. Det är obehagligt hur vanligt det är med cancer, och orättvist att sjukdomen tar så många liv som ännu ej är färdiglevda. Läste på cancerfondens hemsida att var tredje person i Sverige någon gång i livet kommer drabbas av cancer. Och när jag tänker på det så finns det många i min närhet som har drabbats. Turligt nog går forskningen framåt och idag tillfrisknar de flesta som insjuknat. Och förhoppningsvis ser framtiden ännu ljusare ut. Kan väl säga att besöket på vårdcentralen väckte många tankar, och som en tidig julklapp satte jag in en slant för att hjälpa cancerfonden nå sitt främsta mål - att besegra cancer.
 
Gör det du också --> Stöd Cancerfonden
 
Mot en ljusare framtid - Bilden är tagen i Florens 2013
 
PUSSPUSS!